Att äta pepparkakor i december månad är något som hör de flesta svenskars jultraditioner till. Men att sitta i ett hus helt gjort av pepparkaka är något som Hotellet Ritz Carlton i Dove Mountain Arizona har gjort möjligt. Ett hus med matsal och plats för sex personer samt öppen spis invigdes den 28 november och huset kan nu bokas för luncher och andra tillställningar. Något som hör sagornas värld till finns nu fullt tillgängligt och ännu mer häpnadsväckande är att pepparkakshusen nu är en trend i USA och verkar dyka upp på allt fler ställen.

Sova under pepparkakstak

I USA kan du nu bo i ett rum helt byggt av pepparkaka, något som bara tidigare varit möjligt i drömmarnas värld. Huset är bakat av 200 kilo honung, 425 kilo socker, 175 kilo vetemjöl, 50 kilo ingefärspulver, 250 ägg och 5 kilo muskot. Ett recept inte alltför okänt för de flesta svenska husmödrar, men kvantiteten är häpnadsväckande. Ett annat fantastiskt pepparkakshus beläget i Pennsylvania tillhör hotellet Skytop lodge och är byggt utav 650 kilo pepparkaksdeg i form av tegelplattor som är sammanfogade med 65 kilo kristyr och dekorerat med 50 kilo smågodis. Att spendera natten under detta pepparkakstak måste uppfylla varje kakmonsters högsta dröm och är nu fullt möjligt.

Att bygga pepparkakshus

Just pepparkakshus är en gammal svensk julsed som är sammanvävd med traditionen att slå sönder huset i samband med julgransplundringen runt tjugondag Knut den 13 januari. Det är dock inte tanken med dessa pepparkakshotell som är byggda för lång hållbarhet. Ett bygge i Los Angeles krävde 1200 hårda arbetstimmar för att sammanfoga den 700 kilo tunga kryddade degen med 125 kilo kakor och 5 000 pepparkaksplattor. Traditionen att bygga pepparkakshus kom till Sverige runt 1880 och härstammar från Bröderna Grimms berättelse om Hans och Greta som började läsas i borgarhemmen runt denna tid. Receptet på pepparkakan som användes då var likt de pepparkakor som bakas än idag.

 
 
 
 
sportpress