Grand Hôtel är ett av Sveriges mest anrika hotell. Idén till hotellet uppstod efter Stockholmsutställningen 1866, en internationell konst- och industriutställning som skedde i Kungsträdgården och Nationalmuseum på Blaiseholmen, ön där Grand Hôtel numera återfinns. Efter utställningen ökade det internationella intresset för Sverige och Stockholm. Man insåg då att huvudstaden saknade ett högklassigt hotell för att ta emot de nya gästerna från utlandet, och att hotellkapaciteten generellt sett var för dålig. För planeringen av det nya hotellet vände man sig till den redan framgångsrike hotellmannen Jean-François Régis Cadier, som sedan flera år tillbaka drivit Hôtel Rydberg och gjort det till ett av de bästa i Sverige. Régis Cadier valde Axel Kumlien till arkitekt, som skapade ritningarna till hotellet. Konstruktionen började 1872, och två år senare, 1874, öppnade Grand Hôtel för första gången sina dörrar för gästerna.

Med åren utökades hotellets ägor till att innefatta det Bolinderska palatset som låg nära hotellet, och köptes upp 1889. Året därefter byggde man ut hotellet och gav det en ny fasad, och tjugo år därefter, 1909, byggdes ett annex på tomten bakom hotellet som skulle bli Grand Hôtel Royale, med den välkända Vinterträdgården. Arbetet med annexet leddes av hotellentreprenören Wilhelmina Skogh. Slutligen skulle ännu en ombyggnation ske, då man återigen gav hotellet en ny fasad, vilket gav det dess nuvarande utseende. Denna gång var det arkitekten Ivar Tengbom, som också är känd för att ha skapat Konserthuset, som låg bakom fasaden.Grand Hôtel Stockholm 2

Grand Hôtel hade blivit ett aktiebolag i samband med utbyggnaden 1899, och efter andra världskriget, när turisterna började strömma i allt stridare skaror till Stockholm, köptes Grand Hôtel av Marcus Wallenberg. Hotellet kvarstår i familjen Wallenbergs ägo än idag, genom bolaget Investor AB. Även på senare år har utökningen av hotellet fortsatt, till exempel då man 2004 införskaffade det Burmanska huset som ligger intill hotellbyggnaden.

Idag är Grand Hôtel ett av de populäraste hotellen i både Sverige och Skandinavien. Det är femstjärnigt och kan skryta med 300 rum, 24 festlokaler och konferenslokaler, en bar, två restauranger (varav den ena har två Michelinstjärnor) och en spaavdelning. En av de bästa sakerna med att bo på hotell är för många att vakna med en härlig hotellfrukost, vilket restaurangerna på Grand Hôtel säkerligen kan erbjuda. Om du vill laga och njuta av en hotellfrukost hemma finner du mängder av recept på Matklubben.se.

Grand Hôtel är kunglig hovleverantör, och när president Barack Obama besökte Stockholm bodde även han på Grand Hôtel. Det är alltså ett hotell som är fit for a king – and a president!